Овоскоп призначений для візуальної перевірки якості інкубаційних яєць, а також для контролю якості харчових яєць. Перед початком овоскопирования слід ретельно вимити руки, або використовувати спеціальні рукавички. Яйце прикладають до отвору овоскопа і злегка повертають у різних напрямках. Під час огляду виникає падіння температури, тому огляд рекомендується проводити в теплому приміщенні протягом не більше 5 хвилин. Падіння температури на ранніх стадіях інкубації може сильно вплинути на процес розвитку зародка всередині яйця і позначитися на виведення пташенят. Обережно поводьтеся з яйцем, бережіть його від ударів. Частий огляд може послужити причиною невдачі інкубаційного процесу.
Що можна побачити?Нормальне свежеснесенное при просвічуванні яйце має наступний вигляд:- Шкаралупа однорідна
- Повітряна камера маленька і розташована в тупому кінці яйця
- Жовток у центрі або трохи ближче до тупого кінця, межі його нечіткі
- При обертанні яйця жовток повертається з уповільненням
- Ніяких сторонніх включень всередині яйця немає
- Світлі смуги на шкаралупі (яйце було пошкоджено яйцеводе, але тріщина заклеєна додатковими речовинами)
- Плямиста «мармурова» шкаралупа (нерівномірний розподіл кальцію)
- Повітряна камера зміщена і знаходиться збоку або в гострому кінці яйця (розшарування подскорлупных оболонок
- Жовтка не видно, колір яйця оранжево-червоний (жовток розірвався і змішаний з білком)
- Жовток, що переміщується вздовж і поперек яйця (обірвані градинки)
- Жовток залишається на одному місці (жовток «присох до шкаралупи)
- Згустки крові всередині яйця (було крововилив у яйцеводе)
- Піщинки, пір'я, яйця гельмінтів, інші сторонні предмети всередині яйця (попадання цих предметів в яйцепровід)
- Темні плями під шкаралупою або повністю темний яйце (колонії цвілі)
Не рекомендується інкубувати яйця з тріснутою шкаралупою, аномальної форми або заражені. В яйцях навіть з найдрібнішої тріщиною згодом може початися процес гниття із-за проникнення бактерій, що може послужити причиною зараження інших яєць.